keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Miksi juokseminen on loistavaa liikuntaa?


Juostessa kalorit kuluvat ja hiki virtaa. Hengästymme, jolloin elimistö käyttää happea ja sydän sekä keuhkot joutuvat tehostamaan toimintaansa. Säännöllinen lenkkeily pienentää kehon vuosirenkaita, saa stressin jäämään matkan varrelle ja parantaa oloa monin tavoin. Aikaa myöten juoksemiseen voi kehittyä riippuvuus, mutta hyvä sellainen.

Säännöllinen kestävyysliikunta tekee hyvää sydämelle. Kehon suurimmat lihakset (jalat) työskentelevät juoksun aikana, mikä pakottaa myös sydänlihaksen töihin. Juoksemisen aikana verenkiertoelimistö kuljettaa happea lihaksille. Säännöllinen kestävyysliikunta alentaa verenpainetta, lisää lihasten hiusverisuonistoa sekä parantaa ääreisverenkiertoa.



Keuhkot tykkäävät
Liikkuminen raittiissa ulkoilmassa tehostaa keuhkotuuletusta ja kehittää rasituksen sietoa. Keuhkojen kapasiteetti ja sitä kautta hapenotto paranee.

Lihakset kehittyvät
Juostessa jalkoihin kohdistuu kolminkertainen kehon paino. Juokseminen kehittää jalka- ja pakaralihaksia. Hyvä keskivartalon lihasten kunto edesauttaa juoksuasennon ylläpitämistä. Riittävä määrä matalatehoista liikuntaa parantaa lihasten kykyä käyttää happea hyväkseen. Juoksuasentoon ja lihashuoltoon on syytä kiinnittää erityishuomiota.

Aivoliikuntaa
Aivojen jatkuva käyttö ylläpitää tai lisää aivojen toimintareserviä. Fyysinen aktiivisuus on yksi aivojen käyttötapa. Liikunnalla on havaittu olevan edullisia vaikutuksia uneen.

Luustoliikuntaa
Juokseminen ylläpitää luumassan määrää ja jopa lisää sitä. Juokseminen kehittää myös jalkojen jänteitä ja nivelsiteitä.

Aineenvaihdunta tehostuu
Aineenvaihdunta tehostuu ja liikunta vähentää kehon rasvamäärää. Erityisesti liikunta vaikuttaa keskivartalon ja sisäelinten alueen rasvakudokseen.

Hermosto ja tasapaino
Juoksu vaikuttaa myönteisesti autonomisen hermoston toimintaan. Juokseminen epätasaisilla alustoilla (esim. maastossa) kehittää erityisesti tasapainoa.

 Juokseminen vaikuttaa
- rasvakudokseen ja lihaksiin
- luustoon ja niveliin
- asennonhallintaan ja havaintomotoriikkaan
- hengitys- ja verenkiertoelimistöön
- aivojen toimintaan
- uneen ja ruokahaluun
- fyysiseen toimintakykyyn
- psyykkiseen hyvinvointiin

Aerobisen harjoittelun rakenteellisia muutoksia:
- Sydänlihas ja sydämen iskutilavuus kasvavat
- Hiusverisuonisto lisääntyy
- Mitokondrioiden määrä ja koko kasvavat
- Veren määrä ja hemoglobiini lisääntyvät

Aerobisen harjoittelun toiminnallisia muutoksia:
- Aineenvaihdunta kehittyy kaikilla tasoillaan, erityisesti rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunta
- Sykkeen lyöntitiheys ja verenpaine laskevat
- Happi siirtyy tehokkaammin verenkierrosta lihakseen.
- Luusto, jänteet, nivelsiteet ja rustot vahvistuvat
- Hapenottokyky paranee


Asiantuntijana: juoksija ja juoksuvalmentaja Riku Marttinen

1 kommentti:

  1. Hei. Olen juuri aloittanut juoksuharrastuksen ja toivoisin, että osaisitte neuvoa minua oikeiden kenkien valinnassa. Olen ollut aikeissa tilata Erätukun verkkokaupasta juoksuun tarkoitetut jalkineet, mutta verkosta tilaaminen epäilyttää, koska kenkiä ei pääse kokeilemaan ja vertailemaan ennen tilausta. Mitä ominaisuuksia minun tulee ottaa huomioon ja kuinka löydän itselleni sopivan koon? Juoksupohjana asfaltti ja metsäpolut .

    VastaaPoista