torstai 12. toukokuuta 2016

Polkujuoksun suosio on kasvussa

Juokseminen on ajankäytön kannalta ylivertainen laji verrattuna mihin tahansa muuhun liikuntaan. Lenkille voi lähteä mistä ja milloin vain. Polkujuoksu on noussut lenkkeilijöiden keskuudessa suosioon.Ihminen on juossut poluilla niin pitkään kuin lenkkeilyä on harrastettu. Suunnistajilla valtaosa juoksuharjoittelusta tapahtuu poluilla ja metsässä. Uusien tapahtumien kautta polkujuoksusta on syntynyt uusi oma lajinsa. Poluilla juokseminen kehittää selkeästi paremmin ketteryyttä, koordinaatioita ja voimaa kuin vaikkapa asfaltilla juokseminen. Vaikka tavoitteena olisivat katujuoksut, niin välillä lenkin tekeminen juurakkoisilla polkupätkillä on järkevää. Poluilla maasto tekee etenemisestä haastavampaa, joten polkujuoksussa matkavauhteja ei kannata vertailla nopeampiin alustoihin. Myös sykettä on syytä tarkkailla, että maastossa tulee myös tehtyä kevyitä peruskestävyysharjoituksia.

Juoksutekniikka

Polkujuoksun ja maantiejuoksun biomekaniikassa on merkittäviä eroja. Polulla etenemisnopeus, askelkontakti, -pituus ja -rytmi sekä liikeradat muuttuvat jatkuvasti vaihtelevan maastopohjan ja maaston mäkisyyden vuoksi. Haastavalla polulla askel muuttuu tasapohjalle. Polkujuoksussa askel ei missään vaiheessa ole täysin päkiällä, koska se on liian vaarallista nilkoille. Askel muokkautuu maaston mukaan ja juoksu maastossa vaatii keskivartalon ja koko kehon hallintaa. Polulla lantio on hieman alempaa kuin maantiellä, sillä matalampi lantio tuo apua tasapainon hallintaan maastossa.

Polkujuoksuvarusteet

Polkujuoksun varustetarjonta on kasvanut huimasti lajin suosion lisääntyessä ja teknologian kehittyessä. Alkuun pääsee silti tavallisilla juoksuvarusteilla. Polkujuoksukenkävalikoima pitää sisällään tukevampia ja kevyempiä kenkiä. Osassa on isompi vaimennus ja osa on lähes vaimentamattomia. Kenkien pohjakuviointi tuo pitoa ja päällinen voi olla vedenpitävä. Selkein ero polkujuoksukengän ja tavallisen juoksukengän välillä onkin ulkopohjassa. Kengän tulee istua kantapäästä hyvin ja kengän kärkeen pitää jäädä vähintään sentin tila, kuten aina juoksukengissä.
Polulla saatetaan käyttää usein napakkaa juoksureppua tai juoksuliiviä. Näin saadaan kuljetettua mukana nestettä, energiaa ja pikkuvarusteita. Repun ostamisessa kannattaa kiinnittää huomiota hyvään istuvuuteen ja kiristettävyyteen. Polkujuoksijat käyttävät paljon kompressiosukkia ja –säärystimiä, jotka suojaavat pohkeita ja sääriä naarmuilta. Polkujuoksuun suunnitelluista vaatteista löytyy myös taskuja. Polkujuoksussa kannattaa käyttää laseja, mutta niiden optiikka on valittava huolella, jotta niiden avulla voidaan lukea maastoa jopa paremmin kuin paljaalla silmällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti