maanantai 5. joulukuuta 2016

Luistavaa - Erätukku on myös kunnon hiihtoliike!

1. Suksien parhaat yksilöt 
Tiedämme, että jokainen suksi on yksilö. Hiihtotiimimme käy henkilökohtaisesti suksitehtailla valitsemassa meille tulevat suksiparit. Näin varmistamme sen, että meillä myynnissä olevat suksiparit ovat parhaita, mitä tehdas on kullekin kaudelle valmistanut.
2. Asiantuntemus valita juuri sinulle sopivat sukset
Myös jokainen hiihtäjä on yksilö. Tiimimme vuosikymmenien kokemus takaa, että osaamme valita varastossamme olevista yksilöistä juuri sinulle sopivat sukset.
3. Maailmancup-tasoinen huolto
Kun olemme valinneet tehtaiden parhaista suksipareista juuri sinulle sopivimmat sukset, MC-tasoinen huoltomme on valmiina laittamaan suksesi käyttökuntoon ja huoltamaan niitä koko hiihtokauden.

Tervetuloa kunnon hiihtoliikkeeseen:
Oulu, Turtola ja Jyväskylä sekä www.eratukku.fiSuksien valinta

Profiili ratkaisee suksien toimivuuden, oli kyseessä vasta-alkajan tai huippuhiihtäjän suksipari. Profiili tekee suksen hiihto-ominaisuuksista jopa 70–80 %, loput tulevat pohjamateriaaleilla, hionnalla ja voitelulla.

Suksien valinnassa otetaan huomioon muutamia asioita, joista oleellisin on hiihtäjän taitotaso. Kuntoilijoilla suksen tärkein ominaisuus on helppohiihtoisuus, joka perinteisellä tarkoittaa helppoa pitoa ja vapaalla hyvää suuntavakautta.
Erilaisissa olosuhteissa käytetään erilaisia suksia, mutta aloittelijat pärjäävät hyvin yhdellä yleisparilla per tyyli. Kun hiihtoharrastukseen panostaa, tarvitaan useampia suksia. Eri kelialueiden sukset eroavat toisistaan pohjamateriaalien, kuviointien ja profiilien osalta. Tärkeässä roolissa on alusta, jolle suksia valitaan. Sama suksipari ei voi toimia optimaalisesti kovalla pakkaskelillä ja pehmeällä plussakelillä.

Pituus ja jäykkyys

Suksien yleiset ohjemitat ovat perinteisellä tyylillä oma pituus + 15–30 cm ja vapaalla tyylillä oma pituus + 10–20 cm. Suksen pituus ja jäykkyys kulkevat käsi kädessä, mutta olennainen tekijä suksiparissa on jäykkyys. Suksien jäykkyys rakennetaan erilaisilla lasi- ja hiilikuitulaminaateilla, jonka jälkeen profiilit säädetään lämmittämällä oikean mallisiksi. Pituudella ei ole ominaisuuksien kannalta juurikaan merkitystä. Jäykimmät parit löytyvät yleensä pisimmistä mitoista.
Jäykkyyttä mitattaessa huomioidaan seuraavia asioita: painealueiden raideväli, liukupintojen muoto, suksen korkeus, loppukilot ja painealueiden käyttäytyminen eri painoilla. Eri merkit ilmoittavat suksen jäykkyyttä eri tavoilla. Osa merkeistä antaa suoran suosituspainon suksille ja osa taas käyttää loppukiloja. Loppukiloilla tarkoitetaan kilomäärää, joka vaaditaan suksen puristamiseen kiinni alustaan.

Painealueet

Painealueilla tarkoitetaan pohjan osia, jotka vastaavat lumeen tiiveimmin. Painealueita tarkastellaan erikoisliikkeissä koneellisesti esimerkiksi Ski Selectorin avulla tai perinteisemmällä suksenjäykkyysmittarilla.
Suksien painealueissa on eroja. Pehmeän alustan suksen tulee ”uida” lumen pinnassa, joten painealueiden pitää olla löyhät ja pidemmät, jotta suksi kantaa. Pehmeällä alustalla suksi voi olla myös löysempi, koska se saa tuen lumesta. Kovalla alustalla sukselta vaaditaan suuntavakautta, joten painealueiden tulee olla tiiviimmät ja kiilamaisemmat.
Myös lumen rakenne ja kosteus vaikuttavat painealueisiin. Esimerkiksi kosteammalle kelille haetaan painealueita, jotka synnyttävät mahdollisimman vähän imua eli nestekitkaa. Hyvässä suksessa (molemmilla tyyleillä) kannan ja keulan tulee aueta aina vähän suksia yhteen puristettaessa. Tällainen suksi ottaa paremmin kierroksia eli kiihtyy nopeammin. Keula ei saa olla kuitenkaan liian lerppu, vaan jo maltillinen aukeaminen riittää. Painealueissa ja suksien profiileissa on merkkikohtaisia eroja johtuen erilaisista valmistusmenetelmistä ja näkemyksistä.

Perinteinen tyyli

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja aktiivisuustason mukaan. Perinteisen suksen tulee ennen kaikkea olla elastinen ja suksessa ei saa olla suurta alkupotkua. Hyvä perinteisen suksi on irti lumesta sekä kahden että yhden suksen liu’ussa. Suksen tulee napata lumeen kiinni jo pienellä painonsiirrolla päkiälle, jolloin suoritetaan ponnistus. Aloittelijan suksi voi olla hivenen löysempi, kun painonsiirto on mahdollisesti hivenen puutteellinen ja paino on koko ajan kummallakin suksella.
Kuntoilijan kannattaakin valita perinteiselle tyylille rento pari, joka pitää helposti. Suorituksen edetessä ja kropan väsyessä potkun teho sekä tarkkuus helposti heikentyvät. Aloitteleva hiihtäjä pärjää mainiosti aluksi perinteisellä tyylillä yhdellä suksiparilla. Aluksi kannattaa hankkia perinteinen voideltava suksi, joka on profiililtaan purkkisuksi.

Pitopohjasukset ja skin-sukset

Markkinoilla on nykyisin monenlaisia pitopohjasuksia. Pitopohjasukset tuleekin valita hiihtäjän aktiivisuustason ja käyttötarkoituksen mukaan. Kilpakäytössä pitopohjasuksia käytetään haastavissa nollakelin olosuhteissa, jolloin puhutaan Zero-suksista.
Pitopohjasuksien etuna on helppohoitoisuus. Ne ovat pitoalueen osalta voiteluvapaat, mutta eivät huoltovapaat. Suksen pitoaluetta on puhdistettava säännöllisesti, koska normaalia huokoisempi pohja kerää likaa ja muiden voiteita ladulta.
Skin-sukset ovat karvasuksia, joissa pitoalueella on myötäkarva menosuuntaan ja vastakarva pitosuuntaan. Sukset siis luistavat eteenpäin, mutta pitävät taaksepäin. Sukset on valittava huolella, jotta pitoalue ei kahnaa yhden ja kahden suksen liu’ussa, mutta pitää jo kevyellä painonsiirrolla. Suksen tuleekin olla profiililtaan hivenen korkeampi kuin purkkisuksen, koska karvat tulevat muutaman millin pohjasta ulos.Luistelutyylin sukset

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja hiihtotason mukaan. Hyvä vapaan suksi on liukas ja suuntavakaa. Luistelusukset ovat perinteisen suksia lyhyemmät, jotta niitä on helpompi käsitellä. Vapaan tyylin suksien kaarimainen profiili pitää myös ponnistuksen lopussa, jotta suksi ei ala kantaa keskeltä. Suksen ollessa liian löysä, se saattaa painua alustaan ja painealueiden raideväli lyhenee, jolloin suksen suuntavakaus kärsii.
Luistelusuksien ominaisuuksiin vaikuttaa erityisesti painealueiden raideväli, pituus ja muoto sekä suksen korkeus ja jäykkyys. Eri merkeillä on erilaisia tapoja rakentaa suksia, joten näissä on eroavaisuuksia, mutta jokaiselta merkiltä löytyy toimivia pareja.

Hanki sukset erikoisliikkeestä

Sukset kannattaa aina hankkia erikoisliikkeestä, josta löytyy tietotaitoa ja osaamista suksien valintaan. Vääränlaisilla suksilla hiihtäminen on hankalaa ja nautinto jää vain haaveeksi. Hyvä pari löytyy hyllystä mittaamalla tai tilaamalla pari ennakkoon omien mittojen ja toiveiden mukaisesti.
Suksen ominaisuuksiin vaikuttavat monet tekijät. Se, miten suksi käyttäytyy hiihdettäessä, vaikuttaa marginaaleihin, jotka huipulla ratkaisevat. Tämän takia huippuhiihtäjät testaavatkin kauden aikana kymmeniä, ellei jopa satoja pareja suksia. Muutaman prosentin erot vaikuttavat tunnin suorituksessa jo minuutin verran.

Erätukun Oulun, Jyväskylän ja Turtolan liikkeistä löytyy nyt hiihto-osastot. Tervetuloa!

Asiantuntijana: hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojanen, Electrofit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti